Projektet skal belyse og afdække alle produktionstekniske forhold, der er involveret i at etablere et planteproteinanlæg. Forhold startende fra modtagelse, vask af biomassen, presning, udvinding af protein, tørring, lagring og opbevaring samt spildevands-håndtering. Et væsentligt element her er også at organisere og dokumentere de produktionstekniske forhold.
Projektet udmærker sig ved at være baseret på stærk lokal interesse fra leverandørbasen som første led i værdikæden og muligheden for en håndtering af restprodukterne lokalt i et biogasanlæg – så der skabes merværdi i hele værdikæden, og konkret efterspørgsel fra eksisterende foderstofproducenter.
Projektdeltagere vil levere al den viden som der er brug for til at dimensionere et proteinanlæg i fuld skala.
Det forventes at foderproteinerne kan afsættes direkte til foderstofproducenten, og leveres ”bulk” via tankvogn eller via skib alternativt som protein granulat i ’big-bags’. Gødningsekstrakten (inddampet brunsaft) afsættes bulk til B2B markedet (gartnerier mm.) eller evt. via normal detailhandel til brug i den økologiske have. Alternativt afsættes den u-inddampede brunsaft direkte til biogasanlæg. Efter indkørsel af anlægget overvejes produktion af human protein. Disse produkter kan afsættes (a) bulk til fødevare- og fitness industrien eller (b) sælges white-label og markedsført som eksempelvis ”Thise Protein”.
Forsøg har vist at BiomassProtein™ pressekagen er særdeles velegnet til at højne mælkeydelsen hos kvæg med 5-10%. Det forventes, at produktet kan sælges som ensilageballer eller i big-bags, direkte til landmanden.
Projektansvarlig:
Biomass Protein, Ole Rom Andersen
Projektdeltagere:
Projektperiode:
26-04-2018 til 31-03-2019
Budget:
2.012.139 kr. heraf støtte på 1.006.069 kr.