Dyrkede lavbundsjorde i Danmark udgør 17% af landbrugsarealet, hvoraf 108.000 ha er tørvejorde med mere end 6% organisk kulstof. Græs fra lavbundsjorde vil i fremtiden med fordel kunne anvendes til produktion af økologisk grønt protein og biogas.
Der er både landbrugsmæssige og samfundsøkonomiske perspektiver i at ændre driften af de vådeste lavbundsjorde af mindst tre årsager: 1) mange marker er nu så våde og bløde at færdsel på arealerne med almindelige landbrugsmaskiner er blevet en stor udfordring, dels fordi kulstofrige lavbundsjorde synker langsomt når de er drænet og dels fordi klimaforandringerne har resulteret i mere nedbør, 2) strukturændringer i landbruget fjerner gradvist muligheden for rationel afgræsningsdrift med kvæg, 3) landbruget har behov for nye tiltag, der kan løse miljø- og klimaudfordringer, hvor høj vandstand er et vigtigt virkemiddel mod udledning af klimagasser og udledning af næringsstoffer til vandmiljøet.
Der er således behov for at udvikle nye letvægtshøst- og opsamlingsmaskiner til bedre styring af høsttidspunkt og logistik, således at udbytte og kvalitet af græsbiomassen kan optimeres til produktion af grønt protein, og forøgelse af biomassens værdi. I GrassBot2 fokuseres på at optimere produktion, høst og transport af grøn biomasse. Der fokuseres i særlig grad på at maksimere udbytte og kvalitet af grønt protein udvundet fra fugtighedstolerante græsarter/sorter dyrket på lavbund. Græsserne dyrket i GrassBot2 ved forskellige gødningsniveauer og høsttidspunkter vil blive analyseret for proteinindhold og ekstraherbarhed under laboratorieforhold.
Projektansvarlig:
Agro Intelligence ApS, Ole Green
Projektdeltagere:
Projektperiode:
01-05-2018 til 30-07-2020
Budget:
4,0 mio. kr. – heraf støtte 2,0 mio. kr.