(OBS: Midlerne i programmet er uddelt, og det er ikke længere muligt at søge om midler gennem Udviklingsprogram for Bioøkonomi)
Der blev inviteret til gennemførelse af demonstrationsprojekter for banebrydende løsninger indenfor biogasproduktion.
Vækstforum i Region Midtjylland ønsker med dette initiativ, at:
Demonstrationsprojekterne skulle gennemføres på eksisterende biogasanlæg, hvor det skulle demonstreres, hvorledes restbiomasser kan opbevares og indfødes i biogasanlæggene og medvirke til en mere rentabel drift.
Der var fokus på demonstrationer inden for temaerne:
Demonstrationsprojekterne kunne tildeles støtte af Region Midtjyllands erhvervsfremmemidler. Der kunne gives en støtte på 300.000-1.000.000 kr. pr. demonstrationsprojekt, og støtten kunne udgøre 50% af budgettet. Der er en samlet pulje til at støtte demonstrationsprojekterne på 2.500.000 kr. Private virksomheder skulle bidrage med tilsvarende finansiering af disse aktiviteter, og denne medfinansiering kunne udgøres af de deltagendes virksomheders afholdte omkostninger i form af timer, udlæg, leje af udstyr og andre projektrelevante omkostninger.
Demonstrationsprojekterne skulle gennemføres i samarbejde mellem eksisterende biogasanlæg, en videninstitution og virksomheder med kompetencer, udstyr eller produkter til håndtering, forarbejdning eller forbehandling af halm til biogasproduktion. Der skulle som minimum indgå 1 SMV fra Region Midtjylland.
Tilsvarende skulle der gennemføres demonstrationsprojekter i samarbejde mellem eksisterende biogasanlæg og virksomheder med kompetencer, udstyr eller produkter der kan bidrage til at løse udfordringen med håndtering og fjernelse af sand fra biomasser i forbindelse med biogasproduktion.
Når ansøgningen var sendt ind, skulle parterne i demonstrationsprojekterne ligge fast. I ansøgningen skulle det beskrives hvorledes de forskellige partnere bidrager til udviklingen og afprøvning af den nye idé.
Et demonstrationsprojekt forventes gennemført på 6-12 måneder.
Det forventes, at demonstrationsprojekterne gennemføres i et samarbejde mellem eksisterende biogasanlæg, én videninstitution og virksomheder. Resultaterne skal dokumenteres gennem forsøgs- og analyseprogrammer.
Indenfor tre år efter programmets afslutning er demonstrerede biogasløsninger etableret på minimum 10 anlæg. Minimum fem regionale virksomheder har leveret dele af løsninger til anlæggene.
Det anbefales at kontakte udviklingsprojektets kontaktpersoner før der udfærdiges en ansøgning med henblik på at få testet ideen og få evt. hjælp til at finde partnere.
Start planlægningen i god tid, så I når at få en god og korrekt ansøgning på plads inden ansøgningsfristen.
Ansøgningen skal indeholde flg. punkter:
De indkomne ansøgninger bedømmes af et udvalg bestående af Aarhus Universitet, SEGES og Agro Business Park.
Kriterier for udvælgelsen af demonstrationsprojekterne er:
Flere danske vidensinstitutioner arbejder med biogasproduktion herunder bl.a.:
Demonstrationsprojekterne skal:
og
eller