(OBS: Midlerne i programmet er uddelt, og det er ikke længere muligt at søge om midler gennem Udviklingsprogram for Bioøkonomi)
Små og mellemstore virksomheder kunne få tilskud og knowhow til at udvikle og afprøve ideer til nye produkter baseret på udvinding af værdistoffer ud fra grøn biomasse. Dette kunne eksempelvis være teknologier til at presse værdistoffer ud af biomasse, nye fodermidler, fødevareingredienser, helseprodukter eller medicin baseret på grøn biomasse.
Formålet med dette program er at støtte de små og mellemstore virksomheder i at få del i forretningsmulighederne ved at udvinde og videreforarbejde værdistoffer fra grøn biomasse.
Støtten gives til innovationssamarbejder, der består af mindst tre små- og mellemstore virksomheder, heraf mindst 1 SMV fra Region Midtjylland, og mindst en videninstitution (f.eks. et universitet eller et GTS-institut).
Der blev givet støtte til udgifter, der konkret er forbundet med gennemførelsen af innovationssamarbejdet i den bevilgede projektperiode.
Det drejede sig typisk om løn til udvalgte medarbejdere, der gennemfører aktiviteterne i innovationssamarbejdet. Timerne skal dokumenteres i et særligt registreringssystem.
Hvis der er brug for konsulenthjælp eller særligt udstyr der er nødvendigt for at gennemføre innovationssamarbejdet, kunne der også søges om tilskud til det.
Der kunne højst gives 50 % i tilskud af de dokumenterede projektudgifter.
Projektudgifterne bestod af:
A) løn (den faktisk udbetalte) for de projektrelaterede timer.
B) Ekstern bistand købt til projektet.
Dertil lægges 18% til at dække husleje, telefon, rejser og kørsel, materialer og andre løbende udgifter i projektperioden. Disse udgifter skal ikke dokumenteres; men det betyder også, at udgifter til f.eks. kørsel og møder i projektet ikke kan regnes med i de støtteberettigede udgifter.
For at kunne dokumentere lønudgifterne skal der registreres timer for hver medarbejder, der arbejder med projektet, og der skal sendes lønsedler ind for hver måned for de pågældende medarbejdere (personfølsomme data vil ikke kunne ses af andre end dem, der administrerer tilskudsudbetalingen).
Disse vilkår gælder for alle i innovationssamarbejdet, uanset om man er en lille eller en mellemstor virksomhed eller en videninstitution.
Landbrugsbedrifter og store virksomheder kan indgå i innovationssamarbejdet, men kan ikke modtage tilskud.
Hvert innovationssamarbejde kan opnå et støttebeløb på mellem 500.000 og 2 mio. kr., som udgør 50% af de dokumenterede udgifter i samarbejdet.
I alt er der en pulje på 6 mio. kr. til at støtte innovationssamarbejderne i perioden frem til august 2020.
Der skulle søges om innovationssamarbejder, der bestod af mindst tre små- og mellemstore virksomheder (SMV'er), heraf mindst 1 SMV fra Region Midtjylland, og mindst en videninstitution. Landbrugsbedrifter og store virksomheder kunne medvirke, men uden at modtage tilskud.
Se eksempler på innovationssamarbejder her
Når ansøgningen sendes ind, skal parterne i innovationssamarbejdet ligge fast. I ansøgningen skal det beskrives hvorledes de forskellige partnere bidrager til udviklingen og afprøvning af den nye idé.
Hvis man har en relevant ide, men er i tvivl om, hvem de øvrige parter i innovationssamarbejdet kan være, kan man få hjælp til at finde relevante partnere ved at henvende sig til Udviklingsprogrammets kontaktpersoner her
Alle innovationssamarbejder skal være gennemført inden udgangen af juli 2020.
Der er ingen krav til emnet for innovationssamarbejderne, blot de kan bidrage med værdi og arbejdspladser ud fra grønne biomasser. (Se også afsnittet om Bedømmelse af ansøgninger.) Det kan være udvikling af nye produkter, mere effektive processer eller teknikker eller nye serviceydelser til grøn bioraffinering. Tilsvarende kan det handle om forhold i hele værdikæden fra høst, bearbejdning, lagring og transport af produkterne.
Resultatet af et innovationssamarbejde skal være en dokumentation for udviklingen af et eller flere produkter, koncepter og serviceydelser baseret på udnyttelse af grønne biomasser. Det udviklede kan være helt nyt på markedet eller nyt for de involverede virksomheder.
Det kan f.eks. være:
Der er to ansøgningsrunder for innovationssamarbejder: Den 31. januar 2018 og den 30. april 2018. Hvis puljen ikke er opbrugt vil der herefter være ansøgningsrunder kvartalvis.
Det anbefales at kontakte Udviklingsprogrammets kontaktpersoner før der udfærdiges en ansøgning med henblik på at få testet ideen og få evt. hjælp til at finde partnere.
Start planlægningen i god tid, så I når at få en god og korrekt ansøgning på plads inden ansøgningsfristen.
Ansøgningsskema kan findes her
De indkomne ansøgninger bedømmes af et bedømmelsesudvalg bestående af Aarhus Universitet, SEGES og Agro Business Park såvel som relevante erhvervsfolk i samarbejde med operatøren.
Ansøgningerne vil blive bedømt ud fra følgende kriterier:
Nyhed og relevans
Hvad er nyheden i emnet for innovationssamarbejdet?
Hvor relevant er det for udviklingen af markedet for produkter udvundet af grønne biomasser?
Teamet og netværk
Hvor kompetente er partnerne i innovationssamarbejdet i forhold til at udvikle de ønskede produkter?
Herunder kontakter til andre aktører, der kan hjælpe udviklingen frem.
Realiserbarhed
Hvor gode chancer er der for, at produkterne udviklet i innovationssamarbejdet kan føres videre ud i praktisk produktion. Herunder chancen for at få slutudviklingen finansieret.
Konkurrenceforhold
Hvor gode chancer har det nye produkt i forhold til konkurrerende produkter på markedet?
Forretningsmuligheder
Er der en god forretningsmodel for det nye produkt?
Se mere om kriterier for udvælgelse – Spiderweb her
Så snart bedømmelsesudvalget har udvalgt de støtteberettigede ansøgninger, får ansøgerne besked om de har fået bevilget støtte.
Hvert innovationssamarbejde skal have mindst en videninstitution tilknyttet.
Parterne står frit for at finde relevante videninstitutioner, der passer til emnet. Man kan også få hjælp til at finde relevante kontaktpersoner ved at henvende sig til Udviklingsprogrammets kontaktpersoner.
En række videninstitutioner har beskæftiget sig med udvikling af produkter fra grøn biomasse:
Grøn bioraffinering er en teknisk bearbejdning af grønne plantematerialer til udvinding af værdifulde stoffer. De forskellige fraktioner, der udvikles under bearbejdningen, udnyttes til forskellige værdiskabende formål.
Eksempel fra udvinding af ”grønne” proteiner:
I alle delprocesser vil der være mulighed for innovation og effektivisering, ligesom der kan skabes merværdi ved at udvinde flere værdistoffer ud over foderprotein.