Udviklingsprogrammet planlægges og gennemføres af et konsortium bestående af:
Til projektet tilknyttes en Styregruppe bestående af konsortieparterne. Desuden deltager Region Midtjylland i Styregruppen som observatør.
Du kan læse mere om projektpartnerne her:
Agro Business Park er en klynge- og managementorganisation med innovations-, inkubations- og investeringsaktiviteter på både nationalt og internationalt plan. ABP har fokus på at understøtte innovationsprocesser, iværksætteri, netværk, kommercialisering og forretningsudvikling i den biobaserede økonomi.
Agro Business Park gennemfører et betydeligt antal projekter - alle med det formål at understøtte iværksætteri og innovation i branchen. Dette gælder både for virksomheder, der deltager i virksomhedsnetværk, og især for de iværksættere og udviklingsafdelinger, der benytter Agro Business Park som inkubator. Som inkubator tilbydes faciliteter, netværk og vejledning, der sikrer, at den enkelte iværksætters og udviklingsafdelings potentiale udnyttes optimalt. Endvidere tilbydes lejere vejledning i forretningsudvikling, økonomi/regnskab projekter mm.
INBIOM er ét af 22 landsdækkende innovationsnetværk støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation, og netværket drives af Agro Business Park. INBIOM’s fokus er intelligent produktion og udnyttelse af biomasse i overgangen til en biobaseret økonomi. Netværket hjælper danske biomassevirksomheder med at få adgang til ny viden, få overblik over finansieringsmuligheder samt at finde nye samarbejdspartnere i Danmark og internationalt.
INBIOM skal være katalysator for innovativ udvikling af ny teknologi, nye produkter og virksomheder med udgangspunkt i biomasse, så det sikres, at Danmark bliver blandt de førende nationer inden for den biobaserede økonomi. Konkret betyder det, at fokusområderne i INBIOM er produktion, forbehandling og separation samt konvertering af biomasse. Realiseringen af mulighederne i den biobaserede økonomi afhænger i høj grad af viden om selve biomassen, og om hvorledes de forskellige byggesten i form af kulhydrater og andre værdifulde stoffer kan produceres, separeres og videreforarbejdes. Et centralt fokus er at skabe så mange og så værdifulde strømme som muligt gennem eksisterende og nye værdikæder og skabe produkter ud af biomassen med højest mulig værdi. Et andet fokus er at forbedre udnyttelsen og recirkuleringen af næringsstofferne i lavværdi biomasse og rester fra industri, samfund og jordbrug.
Innovationsnetværket for Biomasse inddrages i planlægning og koordinering af aktiviteterne i udviklingsprogrammet for bioøkonomi i Region Midtjylland. Deltagerne i INBIOM er meget bredt repræsenteret i de igangværende projekter indenfor bioraffinering og bioøkonomi og kan være med til at sikre en koordinering til de øvrige igangværende aktiviteter indenfor området.
Aarhus Universitet har siden årtusindskiftet arbejdet på at etablere teknologiplatforme, der kan danne grundlag for forskning i en bæredygtig og biobaseret produktion af energi/brændstoffer, nye foderprodukter og andre højværdiprodukter. Siden 2012 har universitetet i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet investeret ca. 50 mio. kr. i opbygning af teknologiplatforme på det bioøkonomiske område.
I dag er der teknologiplatforme* til:
Udover disse faciliteter er der særligt på AU Foulum faciliteter der understøtter forskningen inden for bioraffinering. Det er bl.a. forsøgsmarker, forsøgsstalde, laboratorier og faciliteter til forbehandling af biomasse samt udvikling af logistik m.m.
Etableringen af teknologiplatformene har gjort det muligt at iværksætte en bred vifte af forskningsprojekter, som er finansieret via nationale og europæiske forskningsprogrammer. Det er bl.a. BioValue, Multiplant, Organofinery og ”Det Biobaserede Samfund”.
Herudover er det formålet, at teknologiplatformene, specielt test- og demonstrationsfaciliteterne og forskningsaktiviteterne i stigende grad skal medvirke til at udvikle bioøkonomien, som forretningsområde for regionale virksomheder.
AU’s rolle i initiativet bliver således at bidrage med forskningsbaseret ekspertise i forhold til processer og produkter i de bioøkonomiske værdikæder. I den forbindelse har AU særlig kompetencer for at pege på relevante muligheder for test, demonstration og udvikling af produkter og processer.
AU/DCA har en lang tradition for samarbejde med og til landbrug og virksomheder, som beskæftiger sig med biobaseredet produktion. Det gælder både i forhold til forsknings- og innovationssamarbejde og i forhold til vidensoverførsel til forskellige grene af erhvervet. En anden rolle i initiativet bliver således at medvirke til vidensoverførsel og implementering af ny viden.
* Teknologiplatformene inkluderer bl.a. eksperimentelle faciliteter, test- og demonstrationsfaciliteter, dataregistreringer, dedikerede forsøgsarealer m.fl.
SEGES er landbrugets faglige og forretningsmæssige udviklings- og servicecenter, der betjener såvel det primære landbrug som agroindustrielle virksomheder og myndigheder.
SEGES har fagekspertise inden for alle landbrugets områder: Kvæg, svin, fjerkræ og planter og miljø. Herunder den økologiske produktion. Desuden servicerer SEGES landbrugserhvervets udøvere med ekspertise i økonomi og virksomhedsledelse.
SEGES rolle er i høj grad at være brobygger mellem forskningen og det praktiske erhverv og gennemfører denne brobygning i samarbejde med forsknings- og vidensinstitutioner i Danmark såvel som i udlandet og med 32 lokale landmandsejede rådgivningsvirksomheder .
SEGES har en stærk faglig formidlingsplatform, LandbrugsInfo, med mere end 120.000 faglig artikler, og SEGES gennemfører hvert år mere end 1000 markforsøg i samarbejde med Dansk Landbrugsrådgivning og Teknologisk Institut.
Desuden deltager SEGES i en lang række forsknings- og udviklingsprojekter, herunder i projekter inden for bioøkonomi som OrganoFinery, BioValue, BioChain, Det biobaserede samfund m.fl.
SEGES rolle i initiativet bliver dels at støtte innovationssamarbejderne inden for grøn biomasse, hvor SEGES har oparbejdet en stor erfaring gennem projekterne OrganoFinery og BioValue. Dels at sikre en stærk forståelse i innovations- og demonstrationsprojekterne for samspillet mellem biomasseproduktionen samt foder- og gødningsforbruget i den primære landbrugsproduktion og forretningsmulighederne i de nye bioøkonomiske teknologier.
SEGES Økologi vil også sikre en tæt kobling til anvendelsen af de nye teknologier i økologisk jordbrugspraksis, hvor der i første omgang forventes at være de største forretningsmæssige muligheder på grund af de højere afregningspriser for økologiske produkter.